Güneş Gözlüğü Nasıl Seçilir?
- Güneş gözlüğü seçerken nelere dikkat etmelisiniz?
- Hangilerinin yüksek kalitede olduğunu ve koruma faktörlerini nasıl anlayabilirim?
- Ve doğru şekli nasıl seçersiniz?
Güneşin cildinizi ışınlarıyla nazikçe ısıttığını hayal edin. Bu duyguları özlediniz mi? Evet, eminiz ki evet 😉 Yaz mevsimi geldiğinde kendi kendine izolasyon sona yaklaşıyor, yani dışarı çıkmak için geriye kalan tek şey gözlerinizi ultraviyole radyasyondan korumak ve modaya uygun güneş gözlüklerini seçmek.
Güneş Gözlüğü Ne İşe Yarar?
Güneş gözlüklerinin temel işlevi gözleri ultraviyole radyasyondan korumaktır. Bilimsel olarak, bu kavram, görünür ve X-ışını (görünmez) radyasyon arasındaki spektrumda bulunan, gözle görülemeyen elektromanyetik radyasyon anlamına gelir. Gezegenimizde ana kaynağı güneştir ve ışınlarında üç tür ultraviyole vardır: UV A, UV B ve UV C. UV A ve UV B gözler üzerinde en önemli etkiye sahiptir.
UV B ışınları pratik olarak algılanamaz, esas olarak korneanın epitelyumu tarafından emilir, ancak ışınlama yoğunsa yanıklara neden olabilir.
UV A ışınları kornea yoluyla göze nüfuz eder ve lens tarafından filtrelenerek ona zarar verir. Ve yoğun şekilde maruz kaldıklarında, yenilenme yeteneğine sahip olmayan gözün retinasına nüfuz edebilirler ve geri dönüşü olmayan hasara neden olabilirler.
GÜNEŞ GÖZLÜĞÜ TAKMASI KİMLERE TAVSİYE EDİLİR?
Burada tek bir doğru cevap mümkündür. İstisnasız herkes. Çünkü gözlerdeki olumsuz etkileri önlemek, tedavi etmekten daha kolaydır.
Güneş gözlüğü seçimine özellikle özen gösterilmesi, risk altında olan ve ultraviyole ışınlarına en çok maruz kalan kişiler tarafından alınmalıdır. Örneğin, bazı türlerde antipsikotikler, antienflamatuar vb ilaçlar bileşenleri doğrudan kullananların gözlerinin ışığa duyarlılığını etkiler ve oldukça önemli ölçüde artırır. Bu, radyasyona daha duyarlı olduklarından, gözleri açık olanlar için de geçerlidir.
DÜŞÜK KALİTELİ GÜNEŞ GÖZLÜKLERİ NEDEN TEHLİKELİDİR?
Güneş gözlüklerinde asıl şeyin ultraviyole radyasyondan kaliteli koruma olduğunu anlamak önemlidir. Sonuçta, eğer UV filtre yoksa, gözlükler UV ışınlarının göze girmesine izin verecektir. Ve bu, güneş gözlüğü olmamasından çok daha kötü. Fizyolojik olarak parlak ışıkta göz bebeği daralır, göz kısılır, böylece ultraviyole radyasyonun geçişini nispeten engeller. Ve koyu gözlüklerde göz bebeği geniştir, gözlerinizi kısmazsınız ve bu arada zararlı ışınlar göze serbestçe nüfuz eder ve sistematik olarak ona zarar verir.
Ayrıca, düşük kalite güneş gözlüklerinde, çoğunlukta akrilik adı verilen bir materyalin kullanılması ve bu materyalin dış etkilerden kolay etkilenip mikro parçalanmalar meydana gelebilir. Bu, mikroskobik kırıntıların ve materyal parçacıklarının göze kaçma riski olduğu anlamına gelir ve bu kesinlikle çok tehlikelidir.
Düşük kaliteli malzemelerden yapılmış çerçeveler, kalıcı cilt tahrişine veya alerjik reaksiyona neden olabilir.
Bu nedenle gözlük seçimine, kaliteleri hakkında şüphelerinizin kalmayacağı markalar tercih edilmeldir.
KORUMA TÜRÜNE GÖRE KALİTELİ CAMLAR NASIL SEÇİLİR?
Güneş gözlüğü için en ideal seçenek %100 UV engellemedir. Bu korumayı sağlayacak camlar hakkında bilgiler güneş gözlüğü ile birlikte verilen garanti belgesi ya da bazı güneş gözlüğü aksesuarlarının içinden çıkan belgelerde bulunur. Firmamızda satışa sunulan polarize olmayan camlar 400 nanometreye kadar dalga boylarına sahip tüm UV ışınlarını engellemesini sağlar.
GOST R 51831-2001’e göre izin verilen minimum değer UV380’dir.
Ultraviyole ışınlarından korunmada bir diğer önemli parametre cam ışık geçirgen filtredir. Ayrıca güneş gözlüklerinin sap kısımları veya sertifikalarında belirtilir ve aşağıdaki kategorilere ayrılır:
- 0 -% 100 ila% 80 ışık iletimi. Bunlar arasında, şeffaf camlı normal gözlükler, sürücüler için gece modelleri, parlak aydınlatma olmadığında kullanılan spor ve güvenlik gözlükleri bulunur.
- 1 -% 80’den% 43’e kadar ışık geçirgenliği. Düşük güneşte veya bir tatil köyünde oldukça bulutlu havalarda takılabilen oldukça hafif camlara sahip gözlükler.
- 2 -% 43’ten% 18’e kadar ışık geçirgenliği. Bu camlar orta koyuluktadır, orta derecede güneşli havalar, değişken bulutlar için tasarlanmıştır ve sürüş için harikadır.
- 3 -% 18’den% 8’e kadar ışık geçirgenliği.Bu tür camlar, parlak ışığa karşı ciddi bir korumalıdır. Çok güneş alan ülkelerdeki tatiller ve otomobil meraklıları için idealdir.
- 4 -% 8 ila% 3 ışık iletimi. Karartılmış lensler sizi denizde ve karla kaplı dağ zirvelerinde parlamadan korur. Ve artık sürüş için uygun değillerdir ve çok koyu olmalarından dolayı trafik ışığı gibi detayları ayırt etmek zorlaşabilir.
Güneş gözlüğü seçerken, tüm detayların güvenilirliğini hesaba katmak önemlidir. Şakakların ne kadar baskı uyguladığı, bağlantı elemanlarının ne kadar güçlü olduğu, burun pedlerinin ne kadar rahat olduğu önemli unsurlardır.
Her ayrıntı önemlidir ve bu akılda tutulmalıdır. Ardından yıllarca dayanacak güneş gözlüklerini tercih edebilirsiniz.
GÜNEŞ GÖZLÜĞÜ CAMLARININ MALZEME VE RENGİNİN ÖZELLİKLERİ
Yüksek kaliteli gözlükler aynı zamanda yüksek kaliteli camlar anlamına da gelir. Güneş gözlüğü lensleri cam veya organik olabilirler. İlk seçenek, çizilmelere ve diğer mekanik hasarlara karşı daha dayanıklıdır, ancak bu tür lenslerdeki ultraviyole ışık belirli oranda engellenir. İkinci seçenek bu konuda daha güvenilirdir ve UVA ve UVB ışınlarının göze girmesini engeller. Ayrıca hafiftirler ve rahatsız edecek bir ağırlığı yoktur Ve kırılmalara karşı dayanıklıdır. Bu, daha az travmatik oldukları anlamına gelir ve özellikle çocuklar ve spor yapanlar için öncelikli tercih sebebi olmalıdır.
Parlamayı önlemek için polarize güneş gözlükleri çok iyidir. Polarize camlar ışınları mümkün olduğunca yansıtır ve gözleri güneşin zararlı ışınlarından tamamen korur.
Renge gelince, görüş kalitesi anlamında sırayla; kahverengi, yeşil ve füme renkte olan güneş gözlükleri tercih edilmelidir.Bu arada ayna camları güneş ışınlarını çok iyi yansıtır. Ancak sarı, pembe ve mavi vb. tonlar güneş için çok başarılı değillerdir. Bu nedenle şık bir aksesuar olarak yalnızca güneşli olmayan havalarda giyilebilirler.
Gördüğünüz gibi, kaliteli güneş gözlüğü seçmek oldukça basit, ne arayacağınızı biliyorsanız 😉
post hakkında tartışma