Lens Kullanmak Gözlere Zarar Verir mi?
- Lensler görme düzeltmesi için kesinlikle güvenli midir?
- Gözlerinizi sağlıklı tutmak için hangi tavsiyelere uyulmalıdır?
- Doktor tavsiyelerini görmezden gelmenin sonuçları nelerdir?
Yumuşak kontakt lensler, birçok kişinin görmeyi düzeltmesi için uygun ve ekonomik bir yoldur. Kullanımı kolaydır, spor yapmanıza engel olmazlar ve tercihinize göre bir kişinin görünümünü görsel olarak değiştirmezler.
Yaklaşık 125 milyon insanın ana düzeltme yöntemi olarak lensleri seçmesine rağmen, insanlar arasında yumuşak kontakt lens kullanmanın tehlikeleri hakkında bir çok efsane var.
Neyse ki, yumuşak kontakt lensi kurallarına uygun kullanmak koşuluyla, bu efsanelerin hepsi boşa çıkıyor.
Kontakt Lenslerin Artıları
Emniyet
Kontakt lensler, modern biyouyumlu malzemelerden yapılmıştır, gözlere yeterli oksijen kaynağı sağlar, göz küresinin mukoza zarına zarar vermez ve nem değişimini sağlar.
Konfor
Lensler takıldığında öznel olarak algılanamaz.
Yaşam tarzı üzerinde kısıtlama yok.
Spor, araba kullanmak, güneş gözlüğü takmak, yüzmek, seyahat etmek gibi bir çok aktivitede engel teşkil etmez,
Aşırı sıcaklıklara ve hava koşullarına dayanıklıdır.
Soğuk bir odadan sıcak bir odaya geçerseniz lensler buğulanmaz, sıfırın altındaki sıcaklıklarda gözlerinizin önünde donmaz ve yağmur damlalarıyla örtülmez.
Her açıdan net görüş, görüş alanı normal görüşe karşılık gelir.
Lensler korneaya yapışır, böylece periferik görüş zarar görmez, lensler göz küresinin hareketleriyle eşzamanlı olarak yer değiştirir ve bağımsız olarak merkezileştirilir.
Belirsizlik
Lensler görsel olarak görünmezdir, bu da gözlük kullanmaktan kaçınan kişiler için uygundur.
Göz rengini değiştirebilme
Bunun için renk seçenekleri var.
Geniş endikasyon listesi
Yumuşak kontakt lensler; miyopi, hipermetropi, astigmatizma, anizometropi için endikedir. Farklı göz diyoptri olan hastalar için mükemmel bir çözüm.
Temel Kurallara Uyulursa Lensler Gözler İçin Güvenlidir
Modern lensler tamamen güvenlidir ve bir lensin “gözde kaybolacağı”, mukoza zarlarına zarar vereceği, kuruluğa neden olacağı, oksijen erişimini engelleyeceği veya gözde bir enfeksiyona neden olacağı gibi bilinen efsaneler çoktan ortadan kalkmıştır.
Ancak yumuşak kontakt lensin bir hijyen ürünü değil, tıbbi bir cihaz olduğunu her zaman hatırlamalısınız. Bunları kendiniz seçemezsiniz, arkadaşlarınızın, tanıdıklarınızın, İnternet’teki makalelerin veya diğer kaynakların tavsiyelerine güvenemezsiniz. Lensler, muayeneden sonra bir göz doktoru tarafından taban eğriliği, çapı, hastanın görme keskinliği ve kişisel özellikleri gibi parametrelerin hesaplanması dikkate alınarak seçilir.
Lens kullanım kuralları:
- Kullanmadan önce ellerinizi yıkayın;
- Başkalarının lenslerini takmayın veya denemeyin;
- Yumuşak kontakt lensi; göz hastalıkları sırasında kullanmayın;
- Düzenli olarak kapları ve solüsyonu değiştirin;
- Hasarlı lensleri kullanmayın.
Önleme Tedbirleri
- Bir göz doktoru tarafından sizin için önerilen parametrelere uygun olan yumuşak kontakt lensleri satın alın.
- Yılda en az bir kez ve herhangi bir şikayetiniz varsa (kaşıntı, yanma, batma, gözlerde akıntı vb.) Veya başka bir görme düzeltme yöntemi seçmeniz gerekiyorsa, bir göz doktorunu ziyaret edin.
- Yumuşak kontakt lensi kullanma şartlarına mutlaka uyun.
- Lensleri takmadan veya çıkarmadan önce ellerinizi mutlaka yıkayın.
- Gözlükçünüzün tavsiye edeceği göz yaşı kimyanıza en uygun solüsyonları kullanın.
- Kaptaki solüsyonu günlük olarak veya gerekirse daha sık değiştirin.
- Lensi tamamen solüsyona batırın.
- Hasar görmüşse lensi yenisiyle değiştirin.
- Doktor izin vermediği sürece bulaşıcı hastalıklar için lensi takmayın.
- Lenslerin yerinden çıkmaması için, lensler üzerindeyken gözleri yoğun bir şekilde ovalamayın.
- Rahatsızlığı görmezden gelmeyin. Duruma göre lensi çıkarıp durulamak, dezenfekte etmek veya yenisiyle değiştirmek yeterli olabilir, diğer durumlarda bir doktora görünmeniz gerekecektir.
- Başkalarının lenslerini takmayın ve başkalarının kendi lenslerini takmasına izin vermeyin.
- Bir enfeksiyon halinden sonra eski lensleri yenileriyle değiştirirken kabı değiştirin.
- Lensleri yalnızca temiz bir solüsyonda durulayın. Eski solüsyonu kullanmayın.
- Kullandığınız marka materyal açısından uzun süre kullanılabilir değilse lenslerle uyumayın.
Lensler ancak bu kurallara uyulmadığı takdirde zararlı olabilir. Hastanın sağlığının öncelikle sorumluluğuna bağlı olduğunu hatırlamak önemlidir, bu nedenle uzmanların tavsiyelerini ve doktor ziyaretlerini görmezden gelmemelisiniz.
Göz Ardı Edilmemesi Gereken Şikayetler
Lenslerin göze zararlı olup olmadığını merak eden hastalar, genellikle lens takmanın örneğin gözlükle karşılaştırıldığında zararlı olup olmadığını bilmek isterler. Ancak, hoş olmayan semptomlar göz ardı edildiğinde güvenli ürünlerin bile göz problemlerine neden olabileceğini genellikle unuturlar.
Kontakt lensinizi çıkarın ve durulayın, yenisiyle değiştirin veya aşağıdaki belirtilerden birini fark ederseniz bir göz doktoruna görünün:
- Lens gözde hissediliyor ise : Normal bir durumda, yumuşak lensler hiç hissedilmez. Hasta gözlerinin önünde herhangi bir yabancı cisim olduğunu hissetmez. Lens olmadan fiziksel olarak daha rahatsa, altına belki bir saç veya küçük bir toz vb. düşmüş veya yanlış tarafa takıyor olabilirsiniz. Bu nedenle, öncelikle ürünü ve gözü dikkatlice incelemeniz, lensi yıkamanız ve hatta dezenfekte etmeniz gerekir. Hasarlıysa yenisiyle değiştirin. Ve bu yardımcı olmazsa, bir uzmana başvurmalısınız. Lensi farklı parametrelerle almanız gerekebilir.
- Lenslerde görme, lens olmadan veya gözlüklü olmaktan daha kötü ise : Bulanık bir görüş var ise yeni bir çift lens takın, görüşte herhangi bir değişiklik olmuyorsa göz diyoptrilerinde değişilik olabilme ihtimaline karşılık doktorunuzu ziyaret edebilirsiniz.
- Gözlerde rahatsızlık varsa : Ağrı, yanma, kaşıntı, kuruluk ve benzeri semptomları görmezden gelmeyin. Çeşitli nedenlerle ilişkilendirilebilirler. Örneğin, odadaki mikro iklimden (çok kuru, tozlu), bilgisayardaki uzun süreli çalışmadan, vb. şeyler neden olabilir. Doktor, nedenini anlamaya ve çözmeye yardımcı olacaktır: planlanan değişimin yerine lenslerinizi bir günlük olanlarla değiştirebilirsiniz ya da doktorun reçete edeceği suni göz yaşı ya da farklı damlalar kullanabilirsiniz. Kızarıklık ve şişlik meydana gelirse, bu konjunktivit veya başka bir hastalığın gelişimine bağlı olabilir, bu durumda tedavi gerekli olacaktır.
- Lens kullanırken gözler çabuk yoruluyorsa : Bir göz doktorunun verdiği tavsiyelere uyarak lens kullanıyorsanız, gözleriniz yorulmamalıdır. Yalnızca hastanın lensleri sekiz yerine on saat, iki yerine üç hafta vb. Taktığı durumlarda tepki verebilirler. Diğer herhangi bir durumda, bu endişe verici bir sinyaldir.
Renkli kontakt lenslerin herhangi bir zararı var mı?
Renkli lens, yüksek oksijen geçirgenliği ve nem içeriği ile karakterizedir. İstenirse, sadece gözlere yeni bir görünüm vermek için değil, aynı zamanda görüşü düzeltmek için diyoptri ile renkli lensler seçebilirsiniz.
Kontakt lensler renklendirici pigment içerdikleri için zararlı mıdır? Hayır, çünkü kornea ile temas etmediğinden, lenslerin içinde yer alır ve üstte, gözün temas ettiği kesinlikle güvenli bir hidrojel ile kaplanır.
Gözler için önerilen süreden daha uzun kontakt lens kullanmak zararlı mıdır?
Bazı hastalar rahatsızlık ve herhangi bir hasar olmaması durumunda lenslerin önerilen süre geçtikten sonra bile takılabileceğine inanmaktadır. Ancak bunu yapmamalısınız: kuralları görmezden gelmek gözlerinize büyük zarar verebilir.
Mesele şu ki, gün boyunca, lenslerde protein birikintileri meydana gelir ve lensler, gözyaşı sıvısında bulunan maddeleri, ayrıca nemi, tozu ve patojenik mekanizmaları dışarıdan emme yeteneğine sahiptir. Sonuç olarak, zamanla çeşitli tortular lensin gözeneklerine nüfuz eder, yüzeye zarar verir, daha az pürüzsüz hale gelir, bu da yeni birikintilere daha az dirençli olduğu anlamına gelir. Ayrıca hasarlı bir ürün korneaya zarar verebilir. Tabii ki, bir çözelti ile tedavi, lensi temizlemenize izin verir, ancak yalnızca bir süre, çünkü direnci giderek azalır. Ve ürün yüzeyi ne kadar zarar görürse, çözümün uygulanması o kadar az etkili olur.
Lenslerinizi takıp çıkarmadan önce ellerinizi yıkamak neden bu kadar önemli?
Bazı hastalar, lensler çıkarıldıktan sonra özel bir solüsyon içinde olacağı için ellerini yıkamaya gerek olmadığından emindir. Parmak hala lensin dış tarafı ile temas halinde olduğu için, bu prosedürü takmadan önce gereksiz görenler de vardır. Her iki görüş de tehlikelidir, çünkü hijyen kurallarının ihlali, oftalmik hastalıkların gelişmesine yol açabilir.
Gerçek şu ki, parmaklarda çok sayıda bakteri var. Lensin üzerine takıldığında, gözle görülemeyecek mikro çatlaklar bırakarak kolayca zarar verebilirler, bakterilerin birikeceği veya birikintiler olmasa bile korneaya zarar verebilecekleri için tehlikeli olacaktır.
Üreticinin ve göz doktorunun önerilerinin ihlaline hangi hastalıklar neden olabilir?
Bir uzmanın tavsiyelerinin ihlali, hastanın baş ağrısı, baş dönmesi, gözyaşı, ödem, fotofobi geliştirmesinin nedenidir, hasta gözlerde ağrı, batma, yanma ve diğer rahatsızlıklar hissedebilir, görme azalması, koordinasyon bozukluğu. Bu semptomlardan bazıları geçici olabilir ve doktor yeni lensler taktıktan veya hasta lens kullanma kurallarına uymaya başladıktan sonra çözülebilir. Ancak bazıları konjonktivit gelişimi, alerjiler, korneanın dış tabakasının deformasyonu, ödem, korneanın incelmesi ve erozyonu vb. nedeniyle oluşabilir.
“Kontakt lensler göze zararlı mıdır?” Sorusunun cevabı esas olarak hastanın lensleri nasıl kullandığına ve sağlığına bağlıdır. Doktorun tavsiyelerine uyarsanız, kesinlikle endişelenecek bir şey yoktur.
post hakkında tartışma