Transitions ve Kolormatik (Fotokromik) Camlar
- Fotokromik cam nedir?
- Hangi durumlarda diyoptri veya güneş gözlüğü olan sıradan gözlüklerden daha kullanışlıdırlar?
- Ne tür fotokromik gözlükler var?
Güneş gözlükleri, güneşli havalarda gözlerinizi ultraviyole radyasyonun zararlı etkilerinden korumaya yardımcı olur ancak gün içinde değiştiği için normal düzeltici gözlük takanlar veya gözlük camlarının ışık seviyesine tepki vermesini isteyenler için uygun değildir. Bu tür kullanımlar için, özel fotokromik gözlük camları tercih edilebilirler.
Aydınlatmaya bağlı olarak daha koyu ya da daha açık olma özelliğinden dolayı isimlerini aldılar. Genellikle fotokromik gözlük camları saydamdır ve klasik gözlüklerden hiçbir şekilde farklı değildir, güneş yoğun değilken hafif kararır ve güneş parlak olduğunda çok kararır. Dioptrili oluşundan dolayı güneşin etkisi ile net bir görüş imkanı sağlar.
Fotokromik Camlar Nasıl Çalışır?
Fotokromik camların çalışma prensibi oldukça basittir. Lenslerinin yapıldığı özel malzeme sayesinde ultraviyole radyasyona maruz kaldıklarında kararabilirler. Gerçek şu ki ultraviyole ışık, lensleri oluşturan moleküllerin yapısını değiştiriyor, ışığın parlaklığı azalıyor ve fotokromik camlar aslında ışığa karşılık gelen bir kısma seviyesi ile güneş gözlüğü haline geliyor.
Ultraviyole radyasyona maruz kalma sona erer ermez moleküllerin yapısı yeniden değişerek orijinal durumuna geri döner ve lensler tekrar şeffaf hale gelir.
Yüzeyin koyulaşma seviyesi görüntünün kalitesini hiç etkilemez.
İlk fotokromik camlar geçen yüzyılın sonunda satışa çıktı ve bugün mağazalardakilerden biraz farklıydı. Sadece ultraviyole radyasyona değil, aynı zamanda soğuğa da tepki verdiler. Hava ne kadar soğuksa, ışık seviyesinden bağımsız olarak lensler o kadar koyu hale geldi. Ve sıcak havalarda, yeterli güneş ışığında bile, gözlükler yeterince karanlık olamazdı. Neyse ki, modern teknolojilerin bu dezavantajı yoktur, bu nedenle karartma seviyeleri yalnızca aydınlatmaya bağlıdır.
Fotokromik Gözlükler Nasıl ve Ne Yapılır?
Cam fotokromik lensler ve plastik olanlar var. Farklı şekillerde yapılırlar. Bu nedenle, koyulaşan camların üretimi için fotokromik yapıya sahip moleküller kullanılır. Özel bir madde sıvı hale getirilir ve cama eklenir, ardından içine eşit olarak dağıtılır ve katılaşır.
Plastik bir lensin imalatı, fotokromik camların imalatından farklıdır. Bu tür bir fotokromik lens yapmanın üç yöntemi vardır:
- Plastiğe sıvı fotokrom eklenir ve içinde katılaşır.
- Plastik, fotokrom ile emprenye edilmiştir.
- Tamamlanmış optikler, lenslerin yüzüne uygulanan özel bir fotokromik kaplama ile “rafine edilir”.
Fotokromik Lenslerin Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?
Fotokromik camların temel ayırt edici özelliği ve avantajı, herhangi bir ışık seviyesinde takılabilmesi ve rahat hissetmesidir. Gözleriniz parlak güneş ışığından korunacak, parlamadan korkmayacak, dışarı çıkarken gözlerinizi kısmak ya da kapalı bir alana girdiğinizde gözlüğünüzü çıkarmak zorunda kalmayacaksınız. Değişikliklere neredeyse anında tepki verir, göz yorgunluğunu azaltır ve görsel kontrastı artırır.
Sabit bir karartma seviyesine sahip olan klasik güneş gözlüklerine göre daha kullanışlı olabilirken, fotokromik olanlar daha açık ve koyu hale gelerek dış koşullara uyum sağlar. Hava aniden kapatır ve bulutlu hale gelirse çok koyu olmayacak, güneş birkaç dakika öncesinden aniden daha parlak olursa koyulaşarak gözlerinizi güneşe karşı koruyacaktır. Elinizde tek bir fotokromik gözlükle, farklı durumlarda rahat edeceksiniz, gözlerinize optimum düzeyde güneş koruması sağlayacak ve ayrıca onları UV ışınlarından koruyacaksınız.
Fotokromik Lensler Nelerdir?
Daha önce de bahsettiğimiz gibi, iki tür fotokromik lens vardır : cam ve plastik. Her seçeneğin kendine özgü avantajları ve dezavantajları vardır, bu nedenle, bir satın alma işlemi yapmadan önce farklı fotokromik optik türlerinin özelliklerini incelemenizi, ayrıca yaşam tarzınızı ve tercihlerinizi dikkate alarak ve alınan bilgilere dayanarak en iyi seçeneği tercih edebilirsin.
- Cam Lensler : Ömrü yaklaşık 3-5 yıldır ve daha sonra kararma yeteneğini kaybederler. Ancak bir dezavantajları vardır. Hastanın diyoptrileri ne kadar yüksek olursa, gözlüklerin kalınlığı o kadar fazla olur, ayrıca her iki gözün diyoptrilerinin farklı olması durumunda koyulaşma ve açılma düzensiz olabilir. Kalın camların başka dezavantajları da vardır. Bu tür lensler ağır olmalarından dolayı buruna baskı yapar, rahatsızlığa neden olabilir ve ayrıca görsel olarak gözleri küçültür.
- Plastik lensler : Hızlı ve eşit şekilde kararırlar, ultraviyole ışığa karşı güvenilir koruma sağlarlar, camlardan çok daha az travmatiktirler, ayrıca plastik genellikle oldukça ince ve hafiftir.
Ayrıca, fotokromik camlar karartma kabiliyetlerinde farklılık gösterebilir. Bu rakam% 10 ile% 85 arasında değişiyor. Fotokromik lensler renk bakımından farklılık gösterir. Çoğu zaman füme veya kahverengi olarak üretilmektedir. Ancak modern teknoloji sayesinde yeşil ve diğer moda renklerde de üretilmeye başlanmıştır.
Fotokromik Lensler Kimler İçin Uygundur?
- Öncelikle fotofobi rahatsızlığı olan insanlar için uygundur. Fotokromik lensler, gözlerini parlak veya loş ışıktan korumak isteyenler ve genellikle gözlerinin sağlığı konusunda endişe duyanlar için harika bir çözümdür.
- Bisikletçiler için : Yolda görme keskinliğini korumak bisikletçiler için olduğu kadar sürücüler için de önemlidir. Fotokromik gözlük camları, gözlerinizi güneşten korumanıza ve numaralı gözlükleri terk etmemenize olanak sağlar.
- Sporcular için : Işıklandırma nedeniyle dışarıda gözlükle çalışmak her zaman uygun değildir. Bu gibi durumlarda fotokromik lensler yardımcı olacaktır. Lensler koyulaştığında gözler rahat hisseder, ultraviyole radyasyondan korunur, sporcu gözlerini kısmak istemez. Bu tür gözlükler özellikle dağ sporları meraklıları için tavsiye edilir. Kayakçılar içinde uygundur. Çünkü böyle bir alanda rahatlama heterojendir, kar güneş ışınlarını yansıtır ve aydınlatma seviyesindeki değişikliklere hızlı tepki veren lensler gözleri mükemmel şekilde koruyacaktır.
- Göz hastalıkları olan kişiler için : Çoğu tanıda, hastaların gözlerini ultraviyole radyasyondan koruması önemlidir ve fotokromik lensler sürekli takılabildikleri için faydalı olacaktır.
Güneşli havalarda insanlar güneş gözlüğü takarlar. Ama güneş çok parlak olmadığında ne yapmalı? Bazı insanlar güneş gözlüklerinden vazgeçmezken, diğerleri çıkarmayı tercih ediyor. İlk durumda, fotofobinin ortaya çıkmasına neden olma riski vardır, ikincisinde gözler ultraviyole ışınlarından olumsuz etkilenmeye devam eder. Fotokromik gözlüklerle ne yapacağınızı seçmek zorunda değilsiniz. Bu tür lenslerde, gözlerin her seferinde farklı aydınlatma seviyelerine ayarlanması gerekmez, üzerlerindeki yük minimumdur.
Hangi Fotokromik Lensleri Seçmeli ve En İyi Seçim Hangisidir?
Hem içeride hem de dışarıda gözlükle rahatlık derecesini değerlendirdiğinizden emin olun. Net, bozulma, hoş olmayan hisler vb. Olmadan görmelisiniz. Polarize camlar veya görme düzeltmesi için ne tür lenslere ihtiyacınız olduğunu düşünün. Kullanma koşullarına karar verin : araba kullanırken, spor yaparken vb.
Fotokromik lensli yüksek kaliteli ve kesinlikle uygun gözlükleri satın almanın en kolay ve en yetkin yolu, tıbbi bir teşhis yaptırmak ve ardından kullanım koşullarınıza göre size uygun olan seçeneği tercih edebilirsiniz.
post hakkında tartışma